Big Data Nedir ?

Big Data Nedir?

Big Data, ilk olarak astronomi ve genetik alanlarında ortaya çıkan bir kavramdır. Büyük veri kavramı zamanla internette kullanılmaya başlanmış, bu nedenle günlük hayatımızın farkında olmadığımız ve sürekli katıldığımız bir parçası haline gelmiştir. Big data için birçok sözlük tanımı olmasına rağmen en açıklayıcı tanım bu; 'İnsanların her gün kullandıkları sosyal medya hesaplarını, arama motorlarını, internette gezinirken bıraktıkları izleri ve bireysel kullanıcıların İnternet'teki tüm etkileşimlerini toplayan devasa veri yığınını kullanabilirsiniz'.

Bilgisayar hayatımızın her alanında çok güçlü olduğu için birçok bilgi depolanır, işlenir ve yönetilir. Şirketler, kurumlar ve kişiler interneti yaygın olarak kullanırken, bu bilgilerin elektronik ortamda dolaşımı, işlenmesi ve hızlı bir şekilde yayılması başka bir sonuç verdi. Bahsettiğimiz veriler, bir hizmet gereksinimi olarak girilen ve depolanan verilerin yanı sıra, çok yüksek bir hızda kartopu gibi görünen çok fazla gereksiz ve işe yaramaz verileri içerir. 2012 verilerine göre dünyada her gün 2,5 kentilyon bayt veri üretiliyor. Yapılandırılmamış ve kullanılamaz olduğu için daha önce veri israfı olarak adlandırılan bu olgunun aslında büyük bir zenginlik içerdiğinin anlaşılması uzun sürmedi. Aslında, web sunucusu günlükleri, sosyal medya ve gönderiler, bloglar, mikrobloglar ve internet istatistikleri gibi bu veri dökümleri çok işlevsel olabilir. Doğru analiz yöntemleriyle yorumlanan bu bilgiler, çok önemli kararların doğru alınmasına, risklerin doğru yönetilmesine, yeni buluş ve buluşlara imza atılmasına çok önemli katkı sağlamalıdır.

Yukarıda aşağı yukarı boyutlarını belirttiğimiz verilerin işlenmesi, iletilmesi ve yorumlanması gibi tüm çalışmalara büyük veri denir. Bu veriler petabayt, eksabayt ve hatta zettabayt boyutunda olabilir. Örneğin, yalnızca bir sosyal ağ her gün 10 terabayt veri üretebilir ve bazı kurumlar her gün her saat 10 TB veri depolayabilir. Tüm bu bilgileri saklamak bile çok fazla masraf anlamına geliyor. Ancak büyük veri çözümlerinde bu verileri açık kaynak dağıtık dosya sistemlerine bağlayarak daha ucuza depolamak mümkündür.

Büyük verinin veri bileşenleri nelerdir?

Büyük veri platformunun beş bileşeni vardır. Bu bileşenler V harfi ile başlayan beş kelime ile ifade edildiğinden 5v olarak adlandırılır.

5v; sıralama, hız, hacim, kontrol ve değer. Bunları kısaca açıklamaya çalışalım:

Çeşitlilik, büyük verinin farklı teknolojilerden, farklı formatlarda ve çoğunlukla yapılandırılmamış büyük miktarda veriden oluşması anlamına gelir. Telefonlar, tabletler, entegre devreler, oluşturdukları tüm bilgilerle büyük verilerin büyümesini etkiliyor. Hız, büyük verinin çok yüksek üretim hızını ifade eder. Yukarıda bahsedildiği gibi, büyük verinin üretimi ve büyümesi giderek baş döndürücü bir hızla devam etmektedir. Bu aynı zamanda veri gerektiren olayların sayısı ve aralığının da aynı oranda arttığı anlamına gelir. Hacim de büyük verinin boyutunu ifade eder. Kontrol ise tüm bu bilgilerin gizlilik ve güvenlikleri ile ilgili olup değer ise bu verilerin firmanız ya da kurum için katacağı değerin sonuçlandırılmasıdır.

 

Çok Satan Çözümlerimiz

Harika Çözümlerimiz