Web Sitemi üst sıralara nasıl taşırım?

Herkes web sitesini üst sıralarda görmek ister. Çünkü üst sıralarda olmak hem prestij hem de kazanç sağlamak demektir. İşte burda devreye Google Seo giriyor. Seo ne diye soracak olursanız ; İngilizce açılımı; Search Engine Optimization, Türkçe anlamıyla; Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelmektedir.

İşte bu yazımızda Google Seo ile ilgili, sizlere altın niteliğinde 5 bilgi aktarmaya çalışacağız…

 

1 – Domain Seçiminde Nokta Atışı Yapın

SEO işlerinde birinci kural domain seçimidir. Domain sitenin hayat damarı demektir. Google’nin en çok önemsediği şeylerin başında domain gelmektedir ki haklıdır. Öncelikle domain seçerken firmanızın hangi işi yaptığını domainde belirtmeniz gerekmektedir.

Mesela firmanızın adı “Lezzetli Tavukçuluk” diyelim. Domain adı lezzetlifirma.com ya da anindalezzetli.com gibi abuk subuk domain adı almak yerine lezzetlitavukculuk.com gibi ideal domain seçimi, sizi seo da diğer rakiplerle mücadele etmenizi sağlar.

Yani firmanız tavukçuluk üzerine kuruluysa domainde mutlaka tavukçuluk,tavuk vb. kelimeler geçmelidir.

Bunun yanı sıra domaininizde faaliyet gösterdiğiniz bölgenin adı da seo mücadelesinde başarılı olmanızda fayda sağlayabilir. Bolu ilinde faaliyet gösteriyorsanız domaininizin “bolulezzetlitavukculuk.com” ya da “lezzetlitavukculukbolu.com” olması da fayda sağlayacaktır.

 

 

 

2- Anahtar Kelime Araştırması Yapın

Anahtar kelime araştırması demek, Google’ye “Ben bu işleri yapıyorum , insanlar beni bu kelimerle aradıklarında bulsunlar olur mu ?” demektir. Tavukçuluk firmasından gidecek olursak; birinci kural tavukçuluk, kuru yolum tavuk, helal kesim tavuk, kaliteli tavuk firması gibi kelimeleri sitenizde barındırmanız gerekmektedir.

Sadede gelirsek sitenizde mutlaka bulunması gereken ve Google amcamıza yol gösterici rolünde olan faktördür. “İyi güzel hoş da nereden bileyim insanların bu kelimelerle beni aradıklarını kardeşim ?” dediğinizi duyar gibiyim. Bu konuda da google bize yine kıyak geçip Google Adwords ve Google trends gibi velinimetlerini önümüze seriyor. Bu konuda detaylı bilgileri yine Google’dan fazlasıyla edinebilirsiniz.

 

3- Title ve Description Konusunda Titiz Olun

Bir insanda beyin neyse web sitesinde de title ve description odur. Onlar olmadan bir site asla ileri doğru gidemez. Onların yokluğunda, sitenizi üst sıralara bırak taşımayı, arama motorunda gözükmesini bile sağlayamazsınız.
SEO’da title -> sayfa başlığı, description ise sayfa açıklaması demektir. Arama motoruna bir şey arattırdığınızda ilk başta kalın font şeklinde title, altında da sayfa açıklaması yer alır.
Bilmem bir şeyler çağrıştı mı ..
Çağrıştıysa üst maddemizde anahtar kelimelerden bahsetmiştik hatırlarsanız. Heh işte bu anahtar kelimeleri sayfa içeriğinde barındırmak önemli , title ve description da barındırmak çok çok önemlidir. Çünkü Google robotları’nın domainden sonra bakacağı ilk yer buralardır. Google robotları bu iki kardeşi tarar ve eğer standartlarına uygun görürse arama motorunda yer almanızı sağlar..

Peki Nedir Bu Standartlar ?
Bu standartların başında az olsun öz olsun felsefesi yer almaktadır. Yani Google amcamız diyor ki ; “kardeşim bana boşluklar dahil 60 karakteri geçmeyecek şekilde bir title , 158 karakteri geçmeyecek şekilde de bir description yaz ki, sen in misin cin misin bileyim” diyor.

Diğer bir standart ise anahtar kelimeleri bu iki kardeşin içinde barındırmanız. Barındırın dediysem her tarafı bu kelimelerle donatın demiyorum. Description da 1-2 tane bulundurmanız mantıklı. 

4- Sayfa İçeriği Kusursuz Olmalı

Gel gelelim sayfa içeriğine. Google’nin en çok önemsediği konulardan birisi içerik yapısıdır. 

İşte asıl bombardımanı burada yapmalısınız. Öyle kusursuz bir yapı olmalı ki ödül, sitenizi üst sıralarda görmek olsun. Peki nasıl olmalı içerik yapısı ?

Öncelikle hiçbir yerden kopya içerik alınmamalı , özgün cümleler kullanılmalıdır. Google’nin asla müsamaha göstermeyeceği şeylerin başını çeker kopya içerik. Siteniz üst sıralardayken kopya içerik aldınız ve sitenizde kullandınız diyelim. Bir sabah uyandığınızda bir de bakmışsınız nerde o üst sıralardaki sitem diyip sinir krizine girmişsiniz. Çünkü google böyle siteleri spamlayıp alt sıralara çeker. Böyle devam etmekte çabalarsanız öylece sitenizin düşüşünü izleyip gözden kaybolmasına bakarsınız. Bir kez daha söylüyorum sayfa içeriğinizde asla kopya içerik ya da paragraf kullanmayın. Kullanırsanız bedeli google tarafından ağır olur.

İkinci bir konu ise ziyaretçinin ilgisini çekebileceği , sıkılmadan okuyabileceği , anahtar kelimelerin ara ara geçtiği (çok değil ara ara) bir cümle yapısıyla içerik yazılmalıdır. Sitenizin tasarımının güzel olması bir yana içerik yapısı da güzel olmalı ki, hem google robotları’na rehberlik yapsın, hem de kemik ziyaretçilere sahip olsun.

 

5- Siteniz Mobil Uyumlu Olsun

Günümüzde yapılan sitelerin bir çoğu mobil uyumludur. Çünkü telefon hayatımızın vazgeçilmez bir parçası konumundadır. E durum böyle olunca sitemizi mobil uyumlu (responsive tasarım) yapmak artık artı özelik değil , zorunlu bir durum haline gelmiştir. Öyle ki yapılan araştırmalar da ziyaretçilerin artık mobil den girmeyi tercih haline getirmesi, mobil ziyaretçilerin sayısı, desktop ziyaretçilerin sayısıyla aynı yüzdede olması bunun kanıtıdır..

Çok Satan Çözümlerimiz

Harika Çözümlerimiz